неделя, 23 юли 2017 г.

Podarilo sa. Hilgertová prešla v 47 rokoch do semifinále majstrovstiev sveta

Prešla cieľom a uvidela u svojho času sedmičku. Bola v tej chvíli siedma v druhej kvalifikácii a na štarte už čakala len Austrálčanka Foxová. Vedela, že medzi desať postupujúcich prejde.

A uľavilo sa jej.

Zazávoďte v sobotu v semifinále majstrovstiev sveta.

O 66 stotín unikla vyradeniu.

Pred dlhými trinástimi rokmi sa vo francúzskom Bourg naposledy stalo, že Štěpánka Hilgertová na majstrovstvách sveta uviazla v kvalifikácii. Vtedy sa jej v perejách prevrátil kajak a do vody za ňou musel skákať záchranár.

Od tej doby sa mnohé zmenilo - dĺžka lodí, mená súperiek, typy tratí aj systém kvalifikáciou. Ale ona tu stále je, stále konkurencieschopná a stále občas pred pretekmi celkom nervózny.

"Včera večer a dnes ráno m i trochu šrotovalo v hlave.Napadali ma všetky možné scenáre a riešila som, ako by som na ne zareagovala, "priznáva.

Po príchode do areálu však v stredu dopoludnia prepla na závodnej mód, v ktorom už takmer tri desaťročia prepláva na popredné priečky. "Už som toho okolo vody zažila dosť," upokojovala sa.

Dvadsať žien postupovalo do semifinále z prvej kvalifikačnej jazdy, lenže ona medzi nimi na rozdiel od oveľa mladších krajaniek Kudějové a Vojtová nebola. Obsadila v nej 27. miesto, bez toho aby štuchla niektorú z bránok. K postupu chýbala sekunda.

"Mohla za to tá ERKA na bránke číslo 18," vykladala.Pri preskúmaní videa vzápätí namerali, že práve tam nezvolila nájazd ideálne a v porovnaní s konkurenciou bola v osemnástke o šesť sekúnd pomalší.

Namiesto toho, aby odišla do hotela, tak musela dlho čakať na popoludňajšie druhú kvalifikáciu, vo ktoré zostávalo pre doteraz nepostou pivší pretekárky k mání posledných desať miest.

na areál v Lee Valley po celý deň usilovne dopadali povrazca vody. Časový program šampionátu bol nedomyslený. "To som ešte nezažila, aby medzi prvou a druhou jazdou bolo tri a pol hodiny pauzy. Inde to býva šup, šup a hotovo, "porovnávala.

Sedela v pretekárskom stanu, zabalená do deky a snažila sa udržiavať v tele teplo pre pokračovanie kvalifikácia.Na kanáli čakali "opravné jazdy" najprv na deblkanoisty a posádka Koplík-vŕzganie sa v nich stala prvou vyradenou českou lodí. Až potom prišli na rad opäť ženy.

"Skúsenosti mám. Ide len o to blbo nešťouchnout a dobre zajazdiť kombináciu 17 - 18, "dodávala si Hilgertová sebadôveru. Súperky sledovala minimálne. Neskúmala, aký čas sama potrebuje k postupu. Nevedela, že musí zájsť trať pod 98,04 sekundy.

Chvíľu pred ňou neprešla sitom kvalifikácia dvojnásobná olympijská víťazka Elen a Kaliská.Za cieľom sa Slovenka tvárila v lodi skormútene a zničene, zatiaľ čo hlásateľ už predstavoval: "Dvojnásobná olympijská víťazka a dvojnásobná majsterka sveta, multimedailistka Štěpánka Hilgertová."

Nešťouchla jediný gól, zvládla aj obávanú kombináciu 17 - 18. V cieľu mrkla na tabuľu a upokojila sa: "Je to v pohode."

Aj z kaviarne za cieľom, kde sa diváci a tréneri schovávali pred dažďom, sa ozval potlesk. "Hilgertová prežila," zvestoval všetkým hlásateľ.

Po chvíli mohol povedať to isté aj u najväčšie favoritky, austrálske obhajkyňa titulu majsterky sveta Jessiky Foxovej.Tiež tá si v závere prvej kvalifikácia s traťou nestretla a potrebovala opravu.

Hilgertová pod strieškou pri kanáli líčila, ako si poradila s kritickou pasáží: "Dokázala som tam v kombinácii 17 - 18 loď natočiť viac a šupnúť to viac cez valec. Vzala som to trochu brutálnejšie, aj keď by sa d alo povedať, že to tak bolo aj viac na istotu. "

Dlhý deň na závodisku ani tým pre ňu nekončil. "Aby toho čakania dnes nebolo málo, vytiahli ma na doping. Čúrať sa mi nechce, takže tam budem ďalšie dve hodiny tvrdnúť. "

Avšak toto zdržanie už nemohlo na úspešné stredajšej misii Štěpánka Hilgertová nič zmeniť.V sobotu bude v semifinále jej cesta londýnskym závodom pokračovať.


Няма коментари:

Публикуване на коментар